De vulkanen van de Auvergne: een uniek stukje Europa

Vulkanen Auvergne

De vulkanen van de Auvergne behoren niet alleen tot de meest opvallende elementen van deze regio in het midden van Frankrijk, maar zijn uniek in heel Europa. Omdat ze al eeuwenlang slapen, heeft zich een dichtbegroeid, groen landschap op hun hellingen ontwikkeld. Op diezelfde hellingen zijn ook tal van dorpjes verspreid, waar niet zelden de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De beroemdste vulkaan van de Auvergne bevindt zich in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Het tweede nationale park van de Auvergne is het Parc Naturel Régional du Livradois-Forez.

Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne

Zoals genoemd zijn er in de Auvergne twee nationale parken te vinden: Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne en het Parc Naturel Régional du Livradois-Forez. Vooral de eerstgenoemde wordt door sportieve buitenmensen graag bezocht. Het park bevat vier vulkaangebergten, waaronder de Chaîne de Puys met zijn beroemde Puy de Dome, maar ook de Mont-Dore, het Cantalgebergte en de Cézallier. Een heerlijk ongerept gebied dat vroeger tot de meest actieve vulkaangebieden ter wereld behoorde.

Puy de Dome

De Chaîne de Puys en de Puy de Dome: paradepaardjes van de Auvergne

Wie een vulkaan in de Auvergne beter wil leren kennen, trekt vaak naar de Chaîne de Puys. Deze bergketen, die zich wel 45 kilometer uitstrekt, ligt in het hart van het nationale park. Tot de flora en fauna behoren enkele binnen Europa zeldzame planten- en diersoorten. In deze bergketen beklim je de meest bezochte vulkaan van de Auvergne: de 1465 meter tellende Puy de Dome. In totaal telt het gebied wel tachtig bergen en kraters, waardoorheen tal van wandel- en fietspaden zijn uitgezet.

Ook de Mont-Dore in het Massif du Sancy is de moeite van een bezoek maar dan waard. Tussen de spitse toppen van deze vulkanen van de Auvergne zijn tal van rivieren en watervallen te vinden. In de kraters op de vulkaantoppen zijn niet zelden kraakheldere meren ontstaan. In het uiterste zuiden van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne doet de natuur ook niet voor de rest onder. In het Cantalgebergte zijn de flora en fauna wederom verbluffend.

Wandelen over de vulkanen van de Auvergne

Zie jij wandelingen over de imposante vulkanen van de Auvergne wel zitten? Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne telt wel 850 kilometer aan wandelpaden. Sommige wandelingen zijn goed binnen een dag te realiseren, terwijl je voor andere weer een paar dagen moet uittrekken. De beroemde GR30 loopt ook door dit gebied en leidt langs vijftien kratermeren. Volgens kenners mag je tussen al die imposante vulkanen van de Auvergne ook zeker niet de Puy Mary, een van de hoogste bergen van het Centraal Massief, overslaan.

Het Parc Naturel Régional du Livradois-Forez

Het tweede nationale park van de Auvergne laat zich kenmerken door de dichte bossen en groene vlaktes. De bergen zijn hier lager, maar het aantal charmante dorpjes en stadjes is groter. Het nationale park ademt een geheel landelijke sfeer en weet behalve natuurliefhebbers ook bewonderaars van cultuur en historie meer dan tevreden te stellen. Bezoek er bijvoorbeeld Thiers, die bekendstaat als dé messenproducent, maar ook het kaasdorp Ambert en de abdij van La Chaise Dieu. Ook hier raak je niet uitgekeken!