Tournemire: van strijdtoneel tot knus bergdorp

Tournemire Auvergne

Tournemire is een dorp in het Cantalgebergte dat op een hoogte van bijna 800 meter is gelegen. Het ligt midden in het groene landschap van het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, om precies te zijn in een vallei die ooit door gletsjers werd gevormd. Tournemire, dat vandaag de dag door maar 150 inwoners wordt bewoond, was eeuwenlang het toneel van een vendetta tussen twee families. Van een vijandelijke sfeer is allang geen sprake meer; Tournemire is een lieflijk dorp dat zijn nieuwsgierige bezoekers hartelijk verwelkomt.

Château d’Anjony

Wie naar Tournemire rijdt, kan niet om het Château d’Anjony heen. Het vijftiende-eeuwse kasteel werd ooit gebouwd door een metgezel van Jeanne d’Arc, de Maagd van Orléans die een belangrijke rol speelde in de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland. Het kasteel, dat overigens zeer goed bewaard is gebleven, werd gebouwd om het gebied beter tegen de tegenpartij te kunnen verdedigen. Dit leidde echter wel tot een strijd met de plaatselijke adel, de familie Tournemire. Een strijd die na eeuwen door de familie d’Anjony werd gewonnen. Zij bewonen het kasteel nog steeds. Van februari tot half november kun je een rondleiding krijgen van ongeveer een uur.

Andere bezienswaardigheden in Tournemire

Het centrale plein van een groot aantal bergdorpen in de Auvergne laat zich niet zelden kenmerken door een fontein. In Tournemire is dat niet anders. Aan datzelfde plein staat ook de twaalfde-eeuwse kerk van het dorp, die net als veel huizen in Tournemire van vulkaansteen werd vervaardigd. Tournemire is een plek die uitnodigt tot een mooie, rustgevende wandeling. Alhoewel het Château d’Anjony de overige schoonheid van het dorp neigt te overschaduwen, worden deze tijdens een wandeling weer zichtbaar. Ook van het weidse uitzicht is het genieten.

Ontdek de omgeving

Een groot deel van de dorpen in de Auvergne liggen in een vallei die door vulkanische activiteit is ontstaan. Een ander deel daarvan is door gletsjers gevormd. Ook Tournemire behoort tot die laatste. De omringende bergen, die overigens wel door vulkanen werden gevormd, en de brede vallei vormen een bijzonder plaatje waar menig bezoeker maar niet genoeg van kan krijgen. Trek je wandelschoenen aan en begin in Tournemire aan een van de prachtige tochten door het Cantalgebergte.