Salers: Zwarte Diamant op een Groen Tapijt

Salers Frankrijk

Salers, gelegen in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, is een prachtig middeleeuws plaatsje dat op de rand van een plateau ligt en uitzicht biedt op de vallei van de Maronne rivier. Een groot deel van de bouwwerken van Salers in Frankrijk is nog volledig intact. Een aanzienlijk deel werd van vulkanisch gesteente uit de regio gebouwd. Door het gebruik van die donkere steensoort wordt de stad ook wel ‘Zwarte Diamant op een Groen Tapijt’ genoemd. In Salers is het genieten van de knusse straatjes en pleintjes boordevol winkels, restaurants en ateliers.

De historie van Salers

Wanneer Salers in Frankrijk precies ontstond, weet men niet helemaal zeker. Zeker is wel, dat van het dorp tijdens de Honderdjarige Oorlog wegens zijn strategische ligging dankbaar gebruik werd gemaakt. Er werd een muur om Salers heen gebouwd en er werden wachttorens gebouwd om deze nog beter te kunnen beschermen. In de zestiende eeuw vestigde zich er een gerechtshof, wat de bloei en het aanzien van het dorp enorm vergrootte. Toen deze in de achttiende eeuw naar elders werd verplaatst, kwam er aan de bloeiperiode een eind. Zo bleef wel die middeleeuwse sfeer behouden. 

Bezienswaardigheden

In Salers stap je het Frankrijk van vroeger binnen. Het dorp is een exemplaar om je ogen uit te kijken. De zestiende-eeuwse Saint-Mathieu kerk, waar eeuwenoude wandkleden te zien zijn, mag eigenlijk niet aan je bezoek ontbreken. Hetzelfde geldt voor de overblijfselen van de oude stadsmuur. Op het hoofdplein van Salers vind je veel renaissancewoningen. Veel huizen hebben een rijk gedecoreerde ingang, zo liet men vroeger zijn rijkdom zien. Dit deed men ook met de bijzondere trappenhuizen aan de buitenkant van woningen. Maak een wandeling door het dorp en ontdek zijn schoonheid.

Renaissancewoningen Salers
Renaissancewoningen Salers

Het Cantalgebergte

Salers ligt in het Cantalgebergte: een hoge bergketen die ooit ontstond door de explosie van een supervulkaan. Het is een van de ruigste delen van het Centraal Massief, waar de natuur nog een ongestoord leven leidt. Door de geografische ligging duurt het zomerseizoen hier vrij kort. De gletsjers die vroeger op deze hoogte aanwezig waren, hebben het huidige landschap met zijn brede en diepe dalen gevormd. Bergpaden, gletsjerdalen, dichtbegroeide groene landschappen, het Cantalgebergte heeft het allemaal. Salers is een mooie uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in dit pure natuurgebied. Routes zijn er van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden.

Cantal Gebergte

Proeven van Salers

Het dorp Salers ontleent zijn naam aan het befaamde runderras dat zo kenmerkend voor deze streek is. Dit ras zorgt niet alleen voor overheerlijk vlees, maar ook voor de beroemde Salerskaas. De melk komt van slechts één kudde en de smaak ervan wordt door de specifieke planten die de koeien eten, bepaald. De kaas heeft dan ook een zeer onderscheidende smaak. Het vlees van de runderen in deze regio staat bekend als een van de beste vleessoorten ter wereld. In augustus wordt in Salers zelfs de Journée de la Vache et du Fromage gevierd, oftewel: de Dag van de Koe en de Kaas.