Saint-Saturnin: een klein dorp met grootse monumenten

Saint-Saturnin

Het 100 inwoners tellende dorpje Saint-Saturnin, op vijftien kilometer afstand van Clermont-Ferrand, behoort tot de meest geliefde dorpjes van de Auvergne onder diegenen die op zoek zijn naar een vakantie vol cultuur en authenticiteit. Saint-Saturnin, dat tussen de Veyre Vallei en de kloven van de Monne ligt, beschikt over één van de vijf belangrijkste Romaanse kerken van Frankrijk. Ook het kasteel, waar ooit Catherine de Medici en Charles IX woonden, vormt een bijzonder hoogtepunt.

Kerk en kasteel als blikvangers

De Romaanse kerk die het dorp zijn status geeft, de Eglisé Notre-Dame de Saint-Saturnin, is tegelijkertijd massief en charmant. Zijn vele kunstschatten bevestigen zijn belangrijke rol. Maar vergeet ook het dertiende-eeuwse kasteel van dit dorp niet. Naast koningin Catherine de Medici werd het ook bewoond door Lodewijk XIII. Het prachtige middeleeuwse kasteel is tot in de puntjes gerestaureerd, net als overigens zijn park en tuinen. Rondleidingen door het kasteel, waarbij je meer wordt verteld over zijn geschiedenis én die van het dorp zelf, zijn mogelijk. Overnachten is tegenwoordig ook mogelijk, het kasteel fungeert vandaag de dag als hotel.

De natuur in: wandelen, fietsen en geocachen

Alhoewel je van het historisch erfgoed van Saint-Saturnin hoogstwaarschijnlijk niet genoeg kunt krijgen, lonkt ook de natuur. Wandelingen en fietstochten door het nationale park betekenen stuk voor stuk een kennismaking met een voor Europa unieke flora en fauna. Wil je het origineel aanpakken? Ga dan geocachen, waarbij je als het ware een speurtocht met behulp van een GPS-apparaat uitvoert. Deze activiteit wordt door bezoekers van alle leeftijden beoefend en is binnen Saint-Saturin een populaire bezigheid.

Wat heeft Saint-Saturnin kinderen te bieden?

Ga je met kinderen op vakantie naar de Auvergne? In een zo bijzonder natuurgebied als deze, boordevol spannende verrassingen en zelfs levensechte vulkanen, zullen ze zich niet snel vervelen. Een voor kinderen extra leuke activiteit is de ontdekkingstocht door Saint-Saturnin. Bij het bureau voor toerisme kun je gratis een folder krijgen, waarmee je op pad kunt in een dorp waar ooit prinsessen en ridders leefden. Reuze spannend en leerzaam en ook voor ouders een mooie wandeling langs diverse bijzondere plekjes.