Pradelles, het ‘Balkon van het Zuiden’

Pradelles Auvergne

Net als onder andere Blesle en Charroux behoort Pradelles tot de mooiste honderd dorpen van Frankrijk. Wanneer je het plaatsje binnenrijdt, heeft de titel geen verdere uitleg nodig. Pradelles is een aaneenschakeling van charmante straatjes en oude gebouwen die er gezien hun leeftijd nog opvallend goed uitzien. De inwoners van dit Franse dorpje zijn dan ook maar wat trots op hun woonplaats, die dankzij het uitzicht dat hij op de omringende omgeving biedt, ook wel het ‘Balkon van het Zuiden’ wordt genoemd. Hier, tussen de bergkloven van de Loire en de Allier is het optimaal genieten.

Pradelles en de Heilige Maagd Maria

Pradelles lag in de Middeleeuwen op een belangrijke handelsroute en was zodoende een welvarende plaats. Aan het eind van de zestiende eeuw verwoestte een brand een groot deel van het dorp, maar gelukkig bleven diverse belangrijke gebouwen zoals de kerk gespaard. De brand werd door de Hugenoten in het heetst van de strijd tussen de religies gesticht. Twee jaar laten kwamen zij terug voor een volgende aanval, maar al bij de stadspoort werden ze verslagen. De Heilige Maagd Maria zou hiervoor gezorgd hebben. De stadspoort is nog steeds intact.

Een omgeving vol rivieren en meren

Pradelles ligt in een zeer waterrijke omgeving. Iets ten zuiden van het dorp ontspringt de rivier de Ardeche, die vanuit hier naar de Middellandse Zee loopt. Wat noordelijker ontspringen de Loire en de Allier, die naar de Atlantische Oceaan lopen. Water en waterpret zijn er in deze omgeving dus volop. Rondom Pradelles liggen -hoe kan het ook anders in de Auvergne- diverse vulkaanbergen. In sommige van de kratermeren kun je zwemmen. Een erg bijzondere ervaring en ook heerlijk verkoelend op zinderende zomerdagen.

Activiteiten in de buitenlucht

Wandelen, fietsen en vissen behoren tot geliefde bezigheden in de omgeving van Pradelles. Dankzij het waterrijke karakter kunnen er nog meer watersporten en andere wateractiviteiten worden uitgevoerd. Wil je eens iets heel anders? Zet dan koers naar Vélorail ten westen van het dorp. Velorailen betekent met een klein treintje over de oude spoorbaan fietsen. Les 7 Lieux is tot slot een leuk themapark om met kinderen te bezoeken.