Orcival, bergdorp met een sieraad van Romaanse architectuur

Orcival Frankrijk

Het snoezige Orcival, tussen de Puy de Dome en Mont-Dore, is een prachtig plaatsje in het hart van de Sioulot Vallei. Het ligt op een hoogte van ruim 850 meter en telt rond de 250 inwoners. Alhoewel ook de omgeving de harten van de bezoekers van dit bergdorp weet te veroveren, is het de Romaanse basiliek Notre-Dame-des-Fers die zich de grootste trekpleister mag noemen. De basiliek behoort tot de vijf grote kerken van de ‘Art Roman Auvergnat’.

Bedevaartsoord Orcival

Over het onstaan van de naam van Orcival doen verschillende theorieën de ronde. Zo zou het onder andere af kunnen komen van ‘Ursus Vallius’ (Vallei van de Beer) of van ‘Val d’Orcus’ (naar de Gallische God van de bliksem). Wat in elk geval duidelijk is, is dat het dorpje in de elfde eeuw voor het eerst in geschriften voorkomt. Al toen werd er een Mariabeeld vereerd. De basiliek, die in de twaalfde eeuw werd gebouwd, maakte Orcival een steeds belangrijker bedevaartsoord.

De Notre-Dame-des-Fers

Zoals gezegd mag in Orcival een bezoek aan de Notre-Dame-des-Fers niet ontbreken. Of nog beter gezegd: de basiliek kan je eigenlijk niet eens ontgaan. De vroege populariteit van het bergdorp onder bedevaartgangers werd verklaard door de door Sint-Lucas uitgehouwen Maagd in Majesteit. Het was echter het icoon van de Maagd van Orcival die Ocival de absolute status als bedevaartsdorp gaf. Gedurende elke Hemelvaart is het icoon het belangrijkste object van verering. Wat ook de moeite van een bezoek waard is, is het vijftiende-eeuwse Château de Cordès, op bijna twee kilometer afstand van het dorp.

Notre-Dame-des-Fers
Notre-Dame-des-Fers

Een tussenstation, maar wel een van betoverende schoonheid

Het romantische bergdorp Orcival is voor tal van wandelaars het toegangspunt tot groene (en vaak steile) wandelroutes. Alhoewel een bezoek aan het dorp meestal maar kort is, is de indruk die het achterlaat er niet minder om. Rond Orcival zijn veel verschillende wandelingen van uiteenlopende lengtes en moeilijkheidsgraden mogelijk. In totaal zijn er 21 wandelroutes en liggen er voor de fietsers 32 routes klaar. Maar zelden is een tussenstation zo mooi als Orcival.

Rotsformaties en vulkanische meren

De omgeving van Orcival wordt gekenmerkt door bijzondere rotsformaties en vulkanische meren. Neem bijvoorbeeld het Meer van Guery, dat op een hoogte van bijna 1250 meter is gelegen en een maximale diepte van 16 meter heeft. Rond het meer zijn diverse wandelingen mogelijk. Het meer is van vulkanische oorsprong. Ook Lac de Servières, dat op een vergelijkbare hoogte ligt, is de moeite van een bezoek dubbel en dwars waard. Het kraakheldere water bevindt zich in de krater van een uitgedoofde vulkaan.

Meer van Guery
Meer van Guery

Ook kent de omgeving van dit bergdorp bijzondere vulkanische rotsformaties. Rijd je van Orcival richting de Mont Dore (je volgt dan de D27), dan zie je twee vulkanische rotsen die ooit door een gletsjer werden uitgesleten. Ze worden Roche Sanadoire en Roche Tuillière genoemd. Op de eerstgenoemde stond ooit een burcht, die door een aardbeving in de vijftiende eeuw helaas compleet werd vernietigd.