Montpeyroux, een dorp dat van alle markten thuis is

Montpeyroux Auvergne

Het knusse Montpeyroux met zijn slechts 350 inwoners behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. De naam van het dorpje is afkomstig van ‘mons petrosus’, de rotsachtige berg waarop het is gelegen. Montpeyroux stond lange tijd bekend om zijn steengroeven, maar mag zich nu vooral een van de lievelingen van toeristen die de Auvergne bezoeken, noemen. Een status die het dorp heeft verkregen door zijn charmante, historische karakter, maar ook zijn kwalitatief hoogwaardige wijnen. Een dorp dat van alle markten thuis is.

Montpeyroux en wijn: een gouden combinatie

Net als in veel andere regio’s in Midden- en Zuid-Frankrijk, begon ook de wijngeschiedenis van Montpeyroux in de Romeinse tijd. Sterker nog, het dorp mag zichzelf vandaag de dag een van de meest belovende wijnproducerende gebieden van de regio Languedoc-Roussillon noemen. De druivengaarden op de hellingen vormen een prachtig plaatje. De wijnen zijn erkend als hoog van kwaliteit en daarom mag aan de labels ook de naam ‘Languedoc’ worden toegevoegd. Laat tijdens je vakantie in de Auvergne dus zeker eens een wijntje voor je inschenken.

Terug naar de Middeleeuwen

Wandel je door Montpeyroux, dan lijkt het haast of iemand daar ooit de klok heeft stilgezet. De prachtig behouden gebouwen geven je haast het gevoel even naar de Middeleeuwen terug te zijn gereisd. Het hoogtepunt van Montpeyroux is zijn donjon: de middeleeuwse, versterkte woontoren die boven de rest van de bouwwerken uittorent. Je kunt de donjon beklimmen en vanaf de top van een mooi uitzicht over Montpeyroux en de rest van de omgeving genieten.

Overnachten in een landelijke accommodatie

Montpeyroux bevindt zich in een rustige, landelijke omgeving. Het is heerlijk om hier een dagje van de sfeer te proeven, maar voor wie wat langer van deze oase van rust wil genieten, zijn er ook voldoende accommodaties. Verwacht hier geen luxe hotels of appartementencomplexen, maar wel B&B’s, vakantiewoningen en vooral veel gites. Die laatste betreffen vakantiewoningen die door een particulier worden verhuurd. Het betreffen doorgaans oude woningen of boerderijen die nu voor een geheel ander doeleinde worden gebruikt. De reeds vroeger aanwezige elementen worden daarbij zoveel mogelijk behouden.