Mont-Dore: verfrissende schoonheid in het hart van het vulkaangebied

Mont-Dore Frankrijk

Mont-Dore is een ski- en kuuroord dat aan de flanken van de Puy de Sancy is gelegen. Het dorp, dat zich op een hoogte van 1050 meter bevindt, ligt in het hart van de vulkanen van de Auvergne en biedt het hele jaar door tal van activiteiten. Wie de Auvergne bezoekt en op zoek is naar zuivere lucht, panoramische uitzichten en tal van sportieve activiteiten, doet zichzelf tekort wanneer hij dit dorp niet bezoekt. Mont-Dore werd vernoemd naar een oude stratovulkaan: een hoge, kegelvormige vulkaan die inmiddels al tijden is uitgedoofd.

Bezienswaardigheden in Mont-Dore

Bezoek je Mont-Dore, dan word je omringd door een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Van alle must-sees is de 1866 meter tellende Puy de Sancy, de hoogste berg van het Centraal Massief, het belangrijkst. Voor een klim naar de top word je beloond met een panoramisch uitzicht van 360 graden. Ook water vind je rond Mont-Dore volop. Zo komen er de rivieren Dore en Dogne samen om de rivier Dordogne te vormen en kun je buiten het stadje vier watervallen bewonderen. De hoogste is de Grande Cascade.

Watervallen Mont Dore
Watervallen

Activiteiten in de zomer- en wintermaanden

Mont-Dore is een paradijs voor wandelaar. Een absolute aanrader is om vanuit het dal per kabelbaan naar Salon du Capucin te vertrekken. Daarvandaan kun je in anderhalf uur naar de Puy de Sancy wandelen. De flora en fauna zullen je doen verbazen, net als het uitzicht op alle omliggende vulkanen vanaf de top. Je hebt er zicht op maar liefst een zevende van heel Frankrijk! In de winter tovert Mont-Dore zich om tot skigebied. Het telt 32 pistes met een totale lengte van 41 kilometer.

Het skigebied

De Puy de Sancy raakt in de winter bedekt met een flinke laag sneeuw en verandert in slechts enkele weken in een veelzijdig skigebied dat elk type skiër weet te vermaken. Naast skiën kun je in Mont-Dore ook snowboarden, langlaufen en winterse wandelingen maken met sneeuwschoenen. Net als in de zomermaanden worden er ook in de winter veel activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is er een heerlijk speelgebied waar ze ook naar hartenlust kunnen sleeën: Ludo’Glyss.

Accommodaties in Mont-Dore

Met zoveel bezienswaardigheden en activiteiten gedurende het jaar, is het niet verwonderlijk dat Mont-Dore je ook meer dan genoeg mogelijkheden op het gebied van accommodaties weet te bieden. Je hebt er de keuze uit diverse hotels, appartementen, volledig ingerichte vakantiewoningen, bungalows en cottages. Verblijven doe je in het dorpje zelf, of iets daarvandaan, op de berghellingen. Wil je je trouwe viervoeter mee kunnen nemen op avontuur in de Auvergne? In en rond dit dorp zijn veel huisdiervriendelijke accommodaties te reserveren.

Culinair genieten

Waar ook geen gebrek aan bestaat, zijn de restaurants. Wie graag eens van de traditionele keuken proeft, is hier aan het juiste adres. Ook zijn er in dit dorp veel specialiteitenwinkeltjes gevestigd die bijvoorbeeld ambachtelijk vervaardigde kazen en worsten, maar ook zoetigheden verkopen. Heerlijk voor tussendoor, of voor ’s avonds, wanneer je met een wijntje voor de open haard van je vakantiewoning neerploft. Iets meer ontdekken over de het lokale bier? Bezoek dan micro-bierbrouwerij La Mont-Dore in het hart van het dorp.