Le Puy-en-Velay: pelgrimscentrum in het Centraal Massief

Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay ligt midden in de natuur, in het hart van de Auvergne. Zijn prachtige oude binnenstad staat bol van historische overblijfselen, waarvan de belangrijkste de kathedraal is die zelfs in de UNESCO Werelderfgoedlijst werd opgenomen. Le Puy-en-Velay trekt behalve liefhebbers van cultuur en historie ook tal van wandelaars. Het is dan ook een van de belangrijkste plaatsen op de wereldwijd bekende pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela. Een stad die met de kerk is verweven. Zelfs als je geen religieuze achtergrond hebt zal hij je weten te raken.

Een stadje dat religie en historie ademt

Le Puy-en-Velay ligt op een hoogte van 630 meter in het Centraal Massief, op slecht drie kilometer afstand van de linkeroever van de Loire. Het stadje ligt midden in een bijzonder landschap dat het omringt met basaltplateaus en uniek gevormde vulkaantoppen. Al in de vierde eeuw was het stadje een christelijk centrum. Behalve dat Le Puy-en-Velay een nauw verband met religie heeft, laat het zich door nog meer zaken kenmerken: zijn smalle straatjes en renaissancewoningen een historische Franse welvaartsperiode binnen te stappen.

De niet te missen bezienswaardigheden van Le Puy-en-Velay

Dat de stad een nauw verband heeft met de katholieke kerk, wordt je tijdens je bezoek meteen duidelijk. Het hoogtepunt van Le Puy-en-Velay is dan ook de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation. Het gebouw is met mozaïeken versierd en binnen in de kleine kapel van de kathedraal staat de Zwarte Madonna. Een ander -tevens letterlijk- hoogtepunt van Le Puy-en-Velay is het 23 meter tellende standbeeld van Maria dan boven alles en iedereen uittorent.

Betoverende zomeravonden met Puy de Lumières

Breng je in de zomermaanden een bezoek aan de Auvergne en ook deze stad? Dan val je met je neus in de boter. In de maanden juli, augustus en september kun je elke avond genieten van een lichtshow. Er is een anderhalve kilometer tellende wandelroute uitgezet die je langs alle verlichte monumenten leidt. Op de monumenten worden verhalen over de geschiedenis van de stad geprojecteerd. Ook de façade van de Notre Dame kathedraal is onderdeel van de lichtshow.

Winkels en horeca

In Le Puy-en-Velay vind je met gemak een origineel souvenir om met je mee naar huis te nemen. Wip naar binnen bij een leuk boetiekje, een kunstenaarsateliertje of ambachtslieden zoals kantklossers die je zo ook nog eens kunnen laten zien hoe ze hun producten vervaardigen. Ook wat eten en drinken betreft zit je in Le Puy-en-Velay helemaal goed. Strijk neer op een gezellig terrasje en schuif daarna aan in een van de vele restaurants die de stad rijk is. Proef zeker eens de bekende groene linzen van Le Puy-en-Velay.

Verblijven in Le Puy-en-Velay

Aan accommodaties zoals hotels, appartementen en bed & breakfast gelegenheden heb je in Le Puy-en-Velay geen gebrek. Maar in deze duizend jaar oude stad van kunst en geschiedenis zijn er ook unieke boetiekhotels en mogelijkheden om te overnachten in een kasteel of op een sjiek landgoed. Sommigen zijn geheel modern ingericht, terwijl anderen juist weer doen denken aan vervlogen tijden. Nog zo een aanrader zijn de spahotels: de maximale ontspanning en luxe zullen je als herboren doen voelen.