Charroux, met recht een van de mooiste dorpjes van Frankrijk

Charroux Frankrijk

Aan de voet van het Centraal Massief, niet ver bij Vichy en Clermont-Ferrand vandaan, tref je het dorpje Charroux. Het is niet zomaar een plaats, maar een van de honderd mooiste dorpen van Frankrijk. Zijn plekje op de lijst van ‘Les Plux Beaux Villages de France’ hebben Charroux al redelijk wat belangstelling opgeleverd en het is ook niet moeilijk te begrijpen waarom. De geplaveide straatjes, het historische erfgoed en het uitzicht op de Chaîne de Puys vormen samen een onweerstaanbare formule.

Dit zijn de bezienswaardigheden van Charroux

Alhoewel het dorp klein is, heeft het verrassend veel bezienswaardigheden. Charroux was in het verleden invloedrijk en welvarend, iets wat je tot op de dag van vandaag nog terugziet in het straatbeeld. De plaats was zo belangrijk dat er zelfs een verdedigingsmuur werd gebouwd. Via de poort van deze muur betreed je het dorp ook vandaag de dag nog. Ook een bijzondere bezienswaardigheid is de elfde-eeuwse achthoekige toren en de Église Saint-Jean-Baptiste, die in de daaropvolgende eeuw werd gebouwd. De torenspits van de kerk ontbreekt wegens een bijzondere reden: een sterke blikseminslag in de achttiende eeuw.

Dorp van kunst en ambachten

Wie denkt dat de mosterd in Frankrijk alleen maar in Dijon wordt vervaardigd, heeft het mis. Ook Charroux heeft een naam van belang op dit gebied. Maar niet alleen de mosterd wordt hier op ambachtelijke wijze vervaardigd, ook andere ambachten worden hier anno nu nog vol passie beoefend. Zo staat Charroux ook bekend om zijn zeepproductie, pottenbakkerij, kaarsmakerij, beeldhouwkunst en nog meer. Gedurende het jaar worden veel evenementen gehouden waarbij diverse ambachten centraal staan.

Doen in Charroux

De flora en fauna rond Charroux nodigen je uit tot tal van wandeltochten. Ook het oude centrum kun je het beste met een mooie wandeling verkennen. Breng ook eens een bezoek aan het Musée de Charroux et de son Canton (het museum van volkskunsten en -tradities) en het Maison des Horloges. Ben je op de eerste zondag van augustus in Charroux? Dan kun je het gezellige feest van de ‘Artistes et Artisans’ met eigen ogen aanschouwen. Er wordt dan onder andere een grote markt met proeverijen gehouden.