De Cantal: het groene hart van Frankrijk

Cantal Frankrijk

De Cantal is een van de vier departementen van de centraal gelegen Franse regio Auvergne. Zijn naam ontleent hij aan het hoge Cantalgebergte, dat voor een groot deel bijdraagt aan de bijnaam ‘Het Groene Land’. Dat de Cantal binnen Frankrijk, maar ook daarbuiten bekend staat als een perfecte bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers, mag dan ook geen verrassing heten. Maar ook op het gebied van cultuur en historie heeft dit departement je meer dan genoeg te bieden.

Eeuwenoude dorpen

En om maar meteen met die cultuur en historie te beginnen: in de Cantal ontdek je het Frankrijk van het verleden. Het departement telt meer dan genoeg dorpjes die de moeite van een bezoek meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het middeleeuwse Salers, met zijn Saint Mathieu kerk en vele gebouwen van zwarte lavasteen. Of het tussen twee vulkanen in gelegen Saint-Flour, dat vroeger een belangrijke plaats was vanwege zijn gunstige ligging op diverse handelsroutes. Ook Aurillac mag je niet overslaan. De voormalige hoofdstad van Haute-Auvergne is een aaneenschakeling van verrassingen.

Saint-Flour

Andere bezienswaardigheden in de Cantal

Maar de Cantal in Frankrijk heeft nog meer voor je in petto. Bezoek tijdens je vakantie ook zeker eens de spoorbrug Viaduc de Garabit, die door Gustave Eiffel werd ontworpen. Inderdaad, dezelfde architect die ook de Eiffeltoren ontwierp. De brug ligt vlak bij Saint-Flour. Een vleugje romantiek proef je in de Cantal tijdens een bezoek aan Château de Val met zijn sprookjesachtige ligging aan het water. Het kasteel, dat in de zestiende eeuw werd gebouwd, is zowel zelfstandig als onder begeleiding te bezoeken.

spoorbrug Viaduc de Garabit
spoorbrug Viaduc de Garabit

Het Cantalgebergte

Een vakantie in de Cantal boeken verreweg de meeste mensen voornamelijk voor de imposante natuur. Het ongerepte Cantalgebergte behoort tot de vijf gebieden die samen het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne vormen. De bergtoppen en valleien doen je van de ene in de andere verbazing vallen. Het hoogtepunt van het Cantalgebergte is de bijna 1800 meter tellende Puy Mary, een uitgedoofde vulkaan in de vorm van een piramide. Vanaf de top van de Puy Mary zie je op heldere dagen een groot deel van de rest van de Auvergne.

Puy Mary vulkaan
Puy Mary

De Cantal in Frankrijk: een paradijs voor buitenmensen

Het Cantalgebergte nodigt liefhebbers van natuur en buitenactiviteiten uit tot prachtige wandelingen en fietstochten door zijn groene landschappen. Wandelpaden zijn er voor iedereen: geoefende wandelaars, beginners, jongeren, ouderen. Ook de afstanden zijn erg variërend. Ben je van plan om in het Cantalgebergte op de fiets te stappen, houd er dan wel rekening mee dat je je er in een van de ruigste delen van de Auvergne begint. Klimmen is hier onvermijdelijk.

Culinair Cantal

De Auvergne vormt volgens vele Fransen het culinaire hoogtepunt van hun land. Fijnproevers genieten hier van de heerlijkste producten. De Cantal staat bekend om zijn kazen. Er zijn vijf soorten met het kwaliteitskeurmerk Appellation d’Origine Controlée. De kazen worden ook vaak gebruikt voor lokale gerechten zoals de truffade, waarin ook aardappelen, spek en knoflook hoofdrollen spelen. Het dorp Salers staat behalve om zijn kaas ook bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige rundvlees. Ook linzen, wijn en bessen uit de omgeving zullen lekkerbekken hier van oor tot oor doen glimlachen.