Middeleeuws Blesle verwelkomt je met open armen

Blesle Frankrijk

Het middeleeuwse Blesle behoort tot de honderd mooiste dorpen van Frankrijk. Blesle ontstond in de negende eeuw, toen er een benedictijns klooster werd gebouwd, en ademt nog steeds een sfeer die doet terugvoeren naar deze tijden. Zijn schilderachtige oevers langs de rivier de Voireuse, de vele bruggetjes en de typisch landelijke sfeer bepalen het gezicht van Blesle. Behalve dat staat het dorp ook bekend om zijn vriendelijke inwoners die nieuwsgierige avonturiers altijd met een brede glimlach verwelkomen.

Bezienswaardigheden in Blesle

Het absolute hoogtepunt van Blesle is de Romaanse abdijkerk Saint-Pierre; een kerk met interessante stenen ornamenten en aan de binnenkant felgekleurde muren. Ook de veertiende-eeuwse klokkentoren van de Saint-Martin kerk is de moeite van een bezoek waard. Het is het enige wat is overgebleven van de oorspronkelijke kerk. En wat te denken van de uitkijktoren van Massadou? Deze stamt uit de dertiende eeuw en staat halverwege de heuvel. Zo geeft hij je ook nog eens een prachtig uitzicht op de voormalige stadsmuren en de oude vakwerkhuizen.

Romaanse abdijkerk Saint-Pierre
Romaanse abdijkerk Saint-Pierre

Een plek die je smaakpapillen in extase brengt

Blesle staat bekend om zijn talrijke historische elementen, die je haast zouden doen vergeten dat het dorpje ook op een ander gebied faam heeft vergaard. Zo staat het dorpje namelijk ook bekend om zijn productie van zuivel, rogge en linzen. Deze en andere lokale biologische producten kun je elke vrijdag op de markt proeven. Kazen, wijnen en huisgemaakte limonades zijn de andere sterren van de markt. Uiteraard heeft Blesle ook enkele restaurants en bistro’s waar je kunt genieten van typisch Franse gerechten vervaardigd van verse streekproducten.

In Blesle hoef je geen moment stil te zitten

Alsof de vele bezienswaardigheden in Blesle nog niet genoeg zijn, hebben het dorpje en zijn direct omgeving ook nog eens meer dan genoeg te bieden aan de sportieve buitenmens. Zo is mountainbiken er een geliefde bezigheid, net als wandelen. Blesle ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, waardoor je zelfs een stukje van dit wereldwijd beroemde wandelpad kunt lopen. Tot slot telt Blesle ook enkele musea waar je meer leert over de lokale cultuur en geschiedenis.