.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

De Allier, het dolce vita van de Auvergne

Het departement de Allier ligt in hartje Frankrijk en is een kruispunt van de 2 volgende culturen : de talen van "oc" (occitaans) en "oïl" (wat later de franse taal zal worden). Een bakermat van luxe kuurinrichtingen en groene eikenbossen, een mozaïek van bijzondere steden met een sterk karakter en een charmant landschap. De Allier. De naam klinkt als een klaterend muziekstuk, een kinderliedje, een departement dat lijkt op zijn rivier, zacht en wild : kortom, hèt "Dolce Vita".
De rivier Allier
De rivier Allier

De Allier : zowel wilde rivier als gelijknamig departement

De Allier is een streek vol riviertjes, heuvels en is vooral een uniek landschap. In dit voormalige hertogdom, drukten de Bourbons een sterke  politieke stempel op Frankrijk. Ze bouwden er vele kastelen, kerken en herenhuizen.

In het noorden van de Auvergne, op minder dan drie uur rijden van Parijs, ligt de Allier aan de voet van het Massif Central. De rivier Allier, wild in de winter en lui in de zomer, is de bron van dit natuurlijke erfgoed.

Dit gebied wordt doorkruist door de Cher, de Sioule en de Loire en biedt een mozaïek aan contrasterende en verleidelijke landschappen. De eeuwenoude bomen in het eikenbos van Tronçais, de heuvels van de Bourbonnais en de Combrailles, allemaal beschermde en onderhouden bezienswaardigheden, getuigen hiervan.

 

De hertogen van Bourbon

Bij deze natuurlijke rijkdom voegt zich een aanzienlijk historisch erfgoed dat de stempel draagt van de hertogen van Bourbon. Meer dan 500 kastelen, waaronder het beroemde Monsieur de La Palice kunnen worden bezocht en men kan er soms overnachten (chambres d'hôtes).

 

De opera van Vichy
De opera van Vichy
Romaanse gebouwen en elegante kuuroorden (Vichy, Néris-les-Bains, Bourbon-l'Archambault) bakenen dit voormalige hertogdom af. De Bourbons hebben de veiligheid van het Franse koninkrijk vijf eeuwen lang bewaakt.

 

Activiteiten met het gezin

Dankzij een dicht netwerk aan paden, voor wandelaars, fietsers en paardrijders kunt u dit gebied doorkruisen en ontdekken. ook wordt gedacht aan de kinderen : het attractie- en dierenpark PAL, Paléopolis, en vele andere activiteiten wachten op hen.
En in de avond: Het festival des Cultures du monde in Gannat, dat van Jean Carmet in Moulins of het festival van de hertogen van Bourbon in Montluçon, "Jazz dans le bocage", rock Préserv'in Broût-Vernet of de Journées Musicales d'Automne de Souvigny ; volop gelegenheid om feest te vieren, cultuur op te snuiven en kennis te maken met ons erfgoed: de trefwoorden zijn uitwisseling, menselijke dimensie, muziek.

 

De wijngaarden van Saint-Pourçain
De wijngaarden van Saint-Pourçain

Gastronomie en streekproducten

Ontmoetingen met handwerkers, wijnboeren en andere de producenten uit de Allier. Kennis maken, proeven, genieten van de heerlijke producten, dat is een goede manier om de Allier te leren kennen. De AOC wijnen van Saint-Pourçain, het Charolais vlees en de kip uit de Bourbonnais, de beroemde "pâté aux pommes de terre" (aardappelpaté) en de mosterd uit Charroux maken deel uit van bekendste  producten en die u kunt proeven in vele restaurants in de Allier.

 

ook te bekijken

Alle selekties
Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums