.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Wandelvakantie voorbereiden in de Auvergne

Er zijn duizenden manieren om te wandelen, te lopen, te toeren, voor een paar uurtjes, een paar dagen of langer. Kies je voor een wandeltocht van meerdere dagen, dan raden we je sterk aan om je reis degelijk voor te bereiden: route, accommodatie, uitrusting... Improvisatie kun je beter vermijden, we geven je hier enkele tips voor een fijne, sleurverslindende wandelreis in de Auvergne.

Route kiezen


In de Auvergne kun je wandelen rond vulkanen, in berglandschappen, in regionale natuurparken, langs rivieren, rond meren, over pelgrimswegen... de keuze is groot.

Er is voor ieder wat wils op elk niveau dankzij 16 GR's en al evenveel GR’s de Pays.

Voor de ingewijde wandelaar is de GR400 een ware voldoening. Loop je liever vlak, dan zijn de GR470 langs de rivier de Allier in de Haute-Loire en de GRP Gorges de la Loire (terug met de trein) een goede keuze. De GR30 'Rond de meren en vulkanen van de Auvergne' geeft een goed overzicht van de mooiste bergtoppen (Puy de Dôme, Puy de Sancy, Plomb du Cantal) en gaat rond enkele gletsjermeren.

Er zijn twee manieren om Santiago te bereiken: via de GR65 en de Via Arverna.

De GR3, de oudste wandelroute van Frankrijk, volgt het hele dal van de Loire van de monding bij La Baule (Nantes) tot aan de berg Gerbier de Jonc (de bron van de rivier). Het traject in de Auvergne beslaat 340 kilometer en gaat via de Bourbonnaise in de Allier naar de bronnen van de Loire in de Haute-Loire.

.

.

Op naar de bergtoppen van de Cantal
Op naar de bergtoppen van de Cantal

Stel voor je vertrekt de juiste vragen


Koop om goed te beginnen een IGN-kaart of wandelgids om je vertrekpunt, je etappes en je eindpunt zo degelijk mogelijk voor te bereiden. Ben je niet goed in oriëntatie, schakel dan deskundige hulp in.

• Hoe bereik je het vertrekpunt?

• Als de tocht een ander eindpunt heeft, hoe kom je dan terug bij het vertrekpunt? Kun je beschikken over een auto om terug te rijden naar af, reizen met openbaar vervoer of een taxi nemen?

• Waar slaap je? Ga je kamperen of slaap je in een vakantiewoning, groepsgîtes, hotels… ? De GR400 geeft een lijst met accommodatie langs de route.

• Mag wild kamperen? Respecteer de natuur, waar je ook gaat, staat of slaapt. In de regionale natuurparken wordt wild kamperen getolereerd tussen zonsondergang en zonsopgang.

• Wat is de moeilijkheidsgraad? Ga je lopen met kinderen, bestudeer de route van tevoren tot in de puntjes en pas de etappes aan op de deelnemers! Je kunt er ook op uit trekken met een ezel, zoals op het Stevensonspad.

 

 

 

Wat je niet moet vergeten tijdens het wandelen


Neem waterafstotende en warme kleding mee en draag degelijk schoeisel. Op sommige tochten loop je door het middelgebergte waar het weer soms radicaal kan omslaan.

Kies je rugzak op de lengte van de tocht, je lichaamsbouw en het gewicht dat je kunt dragen: 10-12 kilo voor een man en 8-10 kilo voor een vrouw.

Blijf op de gemarkeerde paden. Respecteer de omgeving waarin je je bevindt, laat geen afval slingeren, maak geen kampvuurtje, verstoor de rust van de kuddes niet.

 

 

Via een reisbureau


Heb je geen tijd om je tocht te organiseren en/of wens je deskundige hulp in de voorbereiding, neem dan contact op met reisbureaus of reisorganisatoren in de Auvergne die gespecialiseerd zijn in wandeltochten en trekking.

Chamina Voyages: hun tochten al dan niet met begeleiding in de Auvergne zijn een referentie. Hun wandelspecialisten hebben een dertigtal circuits ontworpen in de vulkaanketen van de Puys, de bergen van Sancy, Cantal. Vanuit één uitvalsbasis, in etappes of een combinatie van beide, voor elk niveau en elk comfort.

La Pélerine: kleinschalig reisbureau in Saugues, Haute-Loire, in de bergen van de Margeride en aan de derde etappe van de Jacobsweg van Le Puy. Dit bureautje kwam meer dan 25 jaar geleden tot leven en heeft altijd wandelcircuits zonder begeleiding op het programma voor wandelaars die zoeken naar comfortabele wandeltochten.

Aluna Voyages: Christophe Anglade en Isabelle Montbessoux, berggidsen, organiseren tochten en arrangementen op de thema's natuur en lichaam, voor verkwikkende momenten in de uitgestrekte Auvergne. Een gezellige manier om weer plezier te krijgen in het wandelen in eigen tempo.

 

> Alle wandelarrangementen in de Auvergne bekijken

 

 

 

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums