.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Stadswandelingen

De midden in Frankrijk gelegen Auvergne beschikt over een groot, uit een lange, rijke geschiedenis afkomstig stedelijk erfgoed. De moeite waard om bijvoorbeeld in een weekend met gezin of vrienden te bezoeken.

Moulins het Grand Café
Moulins het Grand Café

Moulins: gelegen in het noorden van de Auvergne.

Stad van de hertogen van Bourbon, de voorouders van de Franse koningen, tevens de plaats waar Coco Chanel debuteerde.

Moulins werd in 990 gesticht en maakte een grote ontwikkeling door toen het de 'hoofdstad' van het hertogdom Bourbonnais was (1327-1527). Heden ten dage vindt u in Moulins tal van herinneringen aan het mecenaat van de heren van Bourbon, zoals het rijke architectonische erfgoed dat u op uzelf (met audiogids) of met een professionele gids kunt ontdekken. Bijvoorbeeld wandelend op de met keien geplaveide straten van de historische wijk met vakwerk- en herenhuizen. Kort geleden is het Maison Mantin, herenhuis van een rijke bourgeois dat 100 jaar afgesloten is geweest, opnieuw voor het publiek opengesteld. Deze nieuwe aanwinst geeft een indruk van het weelderige leven van de Franse bourgeoisie aan het begin van de vorige eeuw. En een absolute must is het beroemde Centre National du Costume de Scène (CNCS). In dit wereldwijd unieke centrum zijn meer dan 9000 kostuums bijeengebracht (afkomstig van de Comédie française, de nationale Opera en balletgezelschappen).

 

Hierna kunt u een lekker hapje eten in het Grand Café, dat op de monumentenlijst staat. Deze prachtige brasserie heeft haar oorspronkelijke Art Nouveau-stijl uit 1889 behouden, zoals een met hout bewerkte voorgevel, met spiegels behangen muren, slingerklok en barometer. In de jaren 1910 zong de uit Moulins afkomstige Gabrielle Chanel hier het liedje "Qui a vu Coco dans l'Trocadéro?", waaraan ze de bijnaam "Coco" heeft overgehouden.

 

De allernieuwsgierigsten zullen wellicht ook de chapelle de la Visitation willen bezoeken, met de uitzonderlijke, onlangs gerestaureerde geschilderde plafonds, of de in het Hôtel Demoret tentoongestelde meesterwerken van het Musée de la Visitation willen bewonderen. En om uw trip helemaal compleet te maken is er nog het Musée de l'illustration jeunesse (museum over boekillustraties)en het Musée du bâtiment (bouwvakmuseum).

Tip: bij het Office de tourisme (VVV) van Moulins kunt u vanaf 15 euro een “city pass” aanschaffen waarmee u alle musea kunt bezoeken en die tal van andere voordelen biedt.

 

Vichy, de stad voor een weekend met meiden onder elkaar!
Vichy, de stad voor een weekend met meiden onder ...

Vichy, de stad voor een weekend met meiden onder elkaar!

Vichy heeft alle nodige winkels voor een dagje shoppen; sinds de napoleontische tijd zijn de winkels ook op zondag open. Na alle etalages te hebben bekeken kunt u lekker flaneren op de oevers van de Allier en bij bar-restaurant La Rotonde op een terras aan het water van een cocktail genieten.

Ook 's avonds is er keuze genoeg, zoals een trendy restaurant, wijnbar of naar het casino; wie van paardenrennen houdt kan de avond op de renbaan doorbrengen. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen in de opera van een operetteconcert genieten.

Zondag na de brunch is de Vichy Spa Thermal les Célestins de place to be om nog even lekker te ontspannen alvorens de nieuwe week na een weekend Vichy volledig uitgerust te beginnen.


Aurillac: geschiedenis, erfgoed, authenticiteit ...

Aurillac ligt in het zuiden van de Auvergne tegen het Cantal-gebergte aan. Door de stad loopt de rivier de Jordanne, waarvan de oevers zijn ingericht als 'voie verte' (route voor uitsluitend niet-gemotoriseerd verkeer). Aurillac ligt dicht bij de regio Zuid-West Frankrijk (Languedoc en Quercy). Aurillac is als historische stad rijk aan erfgoed en authenticiteit; de stad heeft haar karakter door de eeuwen heen goed behouden. In het stadje met haar schaduwrijke tuinen, het als een waar kunstwerk begroeide plein, eeuwenoude huizen, voorname herenhuizen, overblijfselen van de abdijstad, het prachtige groen waarin de stad onder de zon of de heldere rijp twinkelt, staat de tijd even stil. Maar Aurillac heeft nog meer te bieden:

 

Aurillac, Cantal
Aurillac, Cantal
Kunst- en archeologiemuseum: In een oud visitandinklooster dat naderhand tot staatsstoeterij is omgedoopt, is een fraaie collectie paraplu's en parasolletjes ondergebracht, alsmede een nagebouwd traditioneel Cantals interieur (met visuele en geluidsanimatie) en activiteiten voor jong en oud.

Vulkaanmuseum Château Saint Étienne: Doorlopende tentoonstelling over 600 m2, twee films, circa 30.000 museumstukken. Er kan een bezoek worden gebracht aan de grootste vulkaan in Europa, de Cantal. In het museum wordt tevens aandacht besteed aan ecologie en milieu.

Bezoek aan paraplufabriek Piganiol: Papraplufabriek Piganiol bestaat al 125 jaar en heeft haar ambachtelijke vaardigheden en waarden door de tijd heen altijd gekoesterd. De onderneming wordt al vijf generaties lang door dezelfde familie gerund en staat aan de Europese top van paraplufabrikanten. Piganiol richt zich nu op de toekomst en innoveert in het segment luxe-paraplu's.

Een hapje eten bij Brasserie Flo: Een plek met een unieke setting, waar jong en oud en alle sociale klassen zich vermengen en van het leven en het lekkere eten genieten. Lokale keuken en klassieke gerechten à la Parijse brasserie.

 

Enkele kilometers naar het noorden loopt een pad waarlangs u de Gorges de la Jordanne kunt ontdekken, en omringd door rotswanden in een kleurrijke, ongerepte natuur van de waterrijke omgeving kunt genieten. De afstand heen en terug is 4 km (houten loopbruggetje, boogbrug of drijvend ponton).

 

Saint-Flour
Saint-Flour

Saint-Flour, met Kunst- en Historie-label

Saint-Flour is een mooie pleisterplaats langs de A75 (tussen Parijs en Montpellier). Het is een excentrieke en tegelijkertijd mysterieuze stad die verbaast en stoutmoedigheid uitstraalt. U kunt er een ontdekkingsreis door haar rijke verleden maken: van de middeleeuwse oude stad tot de gotische Sint-Pieterskathedraal (15e eeuw), de verschillende musea en uiteraard het fabelachtige romantische kasteel Château d'Alleuze. Het hele jaar door zijn er bezichtigingen met audiogids mogelijk (gratis uitleen); ook speciaal voor visueel gehandicapten. Er worden drie (zelfstandig te ondernemen) bezichtigingsvormen geboden: een stadswandeling (geschiedenis en architectuur); de vestingmuren (middeleeuws verleden, wandeling vlak langs de vestingwerken) en een kunstroute (bezichtiging hedendaagse kunstwerken her en der in de stad).

 

Vergeet niet het nabij gelegen Viaduc de Garabit te bekijken. Het viaduc de Garabit is een door Gustave Eiffel gebouwd kunstwerk dat in 1884 gereed kwam. Er is vier jaar werk voor nodig geweest om beide oevers van de gorges de la Truyère met elkaar te verbinden en zo een brug tussen Marvejols en Béziers te slaan. Het kunstwerk is knalrood en wanneer het 's avonds verlicht wordt straalt het je tegemoet.

 

Le Puy-en-Velay staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst
Le Puy-en-Velay staat op de ...

City-walk in Le Puy-en-Velay

Het in het zuiden van de Auvergne, midden in Frankrijk gelegen Le Puy-en-Velay staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is de startplaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje... Le Puy en Velay is een uitzonderlijke stad die zware vulkaanuitbarstingen heeft meegemaakt. De stad is door de eeuwen heen opgeluisterd en herbergt een aantal van de mooiste gebouwen van het Franse architectonische erfgoed. Een ware must als u in Le Puy en Velay neerstrijkt: een wandeling op de met keien geplaveide straatjes in de bovenstad maken om de geschiedenis en rijkdommen van de stad te ontdekken, en de pelgrimsroute inslaan. Zoek het hogerop met een "pass visites", waarmee u drie monumenten kunt bezichtigen: de rocher Corneille en het Notre-Dame-de-France-beeld dat over de stad uitkijkt, de Saint-Michel d'Aiguilhe-kapel op een vulkanische rots van 82m hoog en het Polignac-fort (drie eenvoudige beklimmingen). Een indrukwekkende belevenis en prachtige uitzichten. De kathedraal van Le Puy-en-Velay staat op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed van de mensheid en is het startpunt van de "Via Podiensis", de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Tijdens uw bezoek kunt u in het hart van de historische wijk in een restaurant tijdens een diner lekker van de creatieve keuken genieten.

 

Clermont-Ferrand, een regiohoofdstad met de allures van een wereldstad!

In het historische centrum van Clermont-Ferrand verrijst bovenaan de Rue des Gras de karakteristieke Notre Dame de l’Assomption. Deze kathedraal is gebouwd van lavasteen, afkomstig uit de steengroeven bij Volvic (in het westen). De stenen geven het gebouw een heel bijzondere zwarte kleur, die de gotische stijl goed naar voren haalt. Binnenin kunnen de 250 treden van de Tour de la Bayette worden beklommen, voor een adembenemend uitzicht over de stad en de Puy de Dôme.

Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand
Vlak daarbij staat de Notre-Dame-du-Port. In deze lichte romaanse basiliek, die onderdeel uitmaakt van het UNESCO-Werelderfgoed, kan men even heerlijk tot bezinning komen.

Niet alleen het oude centrum uit de renaissance is een bezoek waard, ook een aanrader is het L’Aventure Michelin-museum, waar het machtige avontuur van de multinational wordt uitgebeeld, van 1889 tot morgen, via een tot in de puntjes verzorgd interactief parcours van 2000 m², leuk voor klein en groot, met uiteraard een ereplaats voor het michelinmannetje.

L'Aventure Michelin is vanuit het centrum van de stad eenvoudig met de tram te bereiken. Trek voor een bezoek minstens twee uur uit.

Daarna is het leuk even te gaan winkelen op het elegante Place de Jaude, het belangrijkste plein van de stad, of door de voetgangersstraatjes met de vele antiquairs en tweedehandsboekwinkeltjes te slenteren. Op zondagochtend raden wij u aan vroeg uit de veren te gaan om de vlooienmarkt in de Salins-wijk te bezoeken en het daarna hogerop te zoeken met een tocht naar de top van de Puy de Dôme aan boord van de trein Panoramique des Dômes. Eenmaal boven heeft u een sensationeel uitzicht over de slapende vulkanen… Een magische belevenis! En wie van cultuur houdt kan het FRAC Auvergne bezoeken, één van de mooiste cultuurcentra van Frankrijk, aan de voet van de kathedraal, waar hedendaagse kunstwerken tentoongesteld worden, of het MARQ, een kunstmuseum in de middeleeuwse wijk van Montferrand. Ook leuk is het Bargoin-museum waar men zeldzame en verrassende stoffen kan bewonderen. Een tuniek gemaakt van de stekels van een stekelvarken, een jasje van rotan en een foedraal van raffia, om maar een paar voorbeelden te noemen.

U heeft het begrepen, met haar vele winkelgelegenheden, cultuur en grandioze vulkaanlandschappen heeft Clermont-Ferrand echt de allures van een wereldstad.

 

Riom: stad van kunst, historie … en gezellig winkelen!

Deze stad heeft stijl, zowel haar gebouwen als haar winkels. Langs de straatjes en steegjes rijgen geklasseerde gevels en trendy boetiekjes zich als een parelketting aaneen. De huizen uit de middeleeuwen en de renaissance herbergen bedrijven met grote namen, waar we speciaal voor naar deze stad komen. De route "ontdekking van het erfgoed" is makkelijk te combineren met een wandeling door deze stad van kleding en chocola, decoratie en cadeaus. Design vindt u in het Mandet-museum maar ook in de boetieks van de kunsthandwerkers. Net als de sieraden trouwens. De schoonheid van de plek brengt u op ideeën? Goed zo, er zijn volop plekken waar u aandacht kunt besteden aan uw eigen schoonheid. Gun uzelf ook een pauze en ga lunchen bij één van de leuke adresjes overal in het historische centrum van de stad. Zelfs voor een "sapje" of een kopje thee kan men naar binnen lopen of even neerstrijken op een terrasje. Aan het eind van de rit heeft u minstens twintig geklasseerde monumenten ontdekt. Herenhuizen, godsdienstige gebouwen, de Sainte-Chapelle, twee musea en boetieks die onweerstaanbaar zin geven om weer terug te komen. En mis onder geen beding de Tour de l’Horloge en de ambachtelijke banketbakkers. Dat zou ware majesteitsschennis zijn!

 

Royat Chamalières
Royat Chamalières

Royat: een kuuroord waar u terecht kunt voor lichte, frivole en elegante bezoekjes

Met de theatrale rondleidingen van Hortense ontdekken bezoekers het kuuroord Royat-Chamalières vanuit een geheel nieuwe hoek.

Via haar personage Hortense voert Elsa - zowel gids als actrice - de bezoekers mee naar het grote tijdperk van het mondaine kuren en laat zo het kuuroord herrijzen. Hortense is ontsproten aan de fantasie van Elsa. Ze is in feite haar dubbelganger: een extraverte mondaine vrouw, gehuwd met een arts en trots op haar stand. Hortense is meelevend, nieuwsgierig en gezellig. Ze weet alles over alles... en iedereen. De mensen herkennen haar in het kuurpark aan haar elegante hoed en haar parasolletje, keuvelend over de kuurgewoontes van vroeger en vandaag. U heeft de keus uit verschillende rondleidingen om het kuuroord van alle kanten te ontdekken:

- Met "Les confidences" wordt u meegevoerd naar het grote tijdperk van het mondaine kuren. U deelt de passie van Hortense voor het dagelijkse leven van de badgasten: de behandelingen, de stijlvolle mondaine wandelingen, het veelzijdige vertier en de komst van beroemde personages.

-"Les sources". Tijdens deze rondleiding komt u alles te weten over het kuren in Royat: de verschillende behandelingen, de draagstoel, de kuur met wei en de afgeleide producten die destijds verkrijgbaar waren bij de apotheek, bijvoorbeeld radioactief badzout (radium werd in de tijd van Marie Curie geassocieerd met het idee van vooruitgang).

Terug naar vroeger, in een stad die op en top modern is.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums