.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Sacraal, zuiver, eenvoudig: in de Auvergne heerst de romaanse kunst

De sacrale en eenvoudige romaanse kunst is de architectuurstijl die samengaat met de Auvergne. Hier heeft de romaanse kunst een bloei gekend zoals dat nergens anders het geval was. Met meer dan 250 bouwwerken is het romaanse erfgoed van de Auvergne één van de rijkste van Frankrijk en Europa.
Naast dit uitzonderlijke en van sereniteit vervulde erfgoed stelt de hedendaagse kunst de romaanse basiliek van de stad Brioude, met de vervaardiging van 37 glas-in-loodramen, in een nieuw daglicht. Niet te missen!

Saint-Saturnin
Saint-Saturnin

Orcival, Brioude, Chanteuges, Issoire, Mauriac, Saint-Nectaire, Chatel-Montagne, Lavaudieu… De Auvergne bezit een erfgoed van meer dan 250 religieuze romaanse bouwwerken die tussen de 10de en de 13de eeuw gebouwd werden. In deze regio werden nog een hele tijd romaanse kerken gebouwd, terwijl in andere regio's de gotiek tot ontwikkeling kwam.

 

Eglises majeures

Zo worden vijf van deze bouwwerken "Eglises majeures" (essentiële kerken) genoemd, wegens hun homogene en zuivere stijl.
Notre-Dame-du-Port, in het historische centrum van de stad Clermont-Ferrand (maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van de Unesco)
Saint-Nectaire, in het Massif du Sancy (massief)
Saint-Austremoine d’Issoire, de grootste en meest versierde
Notre-Dame d’Orcival, gebouwd in de 12de eeuw
Saint-Saturnin, eenvoudig en rustig, de kleinste van de vijf "Eglises majeures".

 

Romaanse invloeden in de streek

In La Montagne Bourbonnaise in het departement Allier toont de architectuur van de Eglise de Châtel-Montagne (kerk) hoe krachtig de romaanse kunst in de Auvergne is; de Eglise de Saint-Menoux is één van de grootste in het departement. In het departement Cantal is de Notre-Dame-des-Miracles (kerk) in Mauriac het pronkstuk van de romaanse architectuur, een voorbeeld van knowhow.

 

In de Haute-Loire staat in het hart van de stad Brioude de Basilique Saint-Julien (basiliek), één van de indrukwekkendste bouwwerken van de Auvergne, zowel door de afmetingen als door de architectuur en de decoratie. De stad Le Puy-en-Velay gaat prat op haar uitzonderlijke romaanse bouwwerken, waaronder het geheel van de Cathédrale Notre-Dame (kathedraal) die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Lavaudieu, ten slotte, is één van de zeldzame Franse abdijen met een intacte romaanse kloostergang.

 

Romaanse kunst verlicht door hedendaagse kunst
Romaanse kunst verlicht door hedendaagse kunst

De kracht van de romaanse kunst die verlicht wordt door de hedendaagse kunst, de intensiteit van de glas-in-loodramen van Brioude

Het is een prachtige "verlichting" van de zuiverheid, de eenvoud en de kracht van de romaanse kunst die kunstenaar Kim En Joong ons laat bewonderen in de Basilique Saint-Julien (basiliek) in Brioude.
Deze Koreaanse schilder realiseerde onlangs 37 niet-figuratieve glas-in-loodramen voor de basiliek van de stad Brioude in de Haute-Loire.
Het is de eerste keer dat een kunstenaar een werk van dergelijke omvang voor rekening neemt in het kader van de restauratie van een religieus bouwwerk.


Marie-Rose Pommier, die al 20 jaar lang instaat voor de bezoeken aan de basiliek, ontdekt het bouwwerk in een nieuw daglicht: "Binnenin verandert de sfeer van minuut tot minuut. Het is een permanente lichtshow, die het heilige karakter van het bouwwerk onder de aandacht brengt...Kim En Joong heeft de uitdaging die uitging van de stad Brioude, tot een perfect einde gebracht: dit pronkstuk van de romaanse kunst een nieuwe intensiteit bezorgen door nieuwe glas-in-loodramen te vervaardigen."


ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums