.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Puy de Dôme, de grootste vulkaan van de Auvergne

De Puy de Dôme, parel van de Keten van de Puys, vormt een uitgebreid speelterrein en staat op de nominatie voor de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De Puy de Dôme is met een hoogte van 1465 meter niet de hoogste top in de Auvergne, maar spreekt wel het meest tot de verbeelding en is zeker de bekendste top. Al vanaf de Oudheid worden er op de vulkaan veelvuldig erediensten gehouden. Eerst door het volk der Arvernes (voorouders van de huidige inwoners van de Auvergne) en vervolgens door de Gallo-Romeinen die er gedurende de 1e eeuw van ons tijdperk een aan de god Mercurius gewijde tempel bouwden.

 

De Puy de Dôme
De Puy de Dôme
Al in de 19e eeuw (1867) verschenen de eerste wandeltoeristen op de Puy de Dôme. Het succes was zo groot dat er een auberge werd gebouwd en vervolgens een hotel. In 1907 werd de Puy de Dôme via een spoorlijn verbonden met Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne. Tot 1920 zijn talloze bezoekers per trein naar de Puy de Dôme vervoerd om daar van het prachtige uitzicht te genieten; een maanlandschap met kraters en kegels, die in elkaar schuiven of over elkaar heen liggen tot aan het Sancy-massief ten zuiden en tot aan de Limagnevlakte ten noorden, met ten oosten Clermont–Ferrand.

 

In 1926 wordt de stoomtram vervangen door een tolweg en in 1957 is de Puy de Dôme definitief befaamd. Mede dankzij de Ronde van Frankrijk blijft de vulkaan met meer dan 450.000 bezoekers per jaar zeer populair.

 

Meer informatie over de toegang tot de top van de Puy de Dôme, de reus in het middelpunt van Frankrijk

In 2008 heeft de Puy de Dôme het label "Grand site de France" gekregen. Dit houdt in dat met duurzame ontwikkeling rekening moet worden gehouden. Daarom zijn tal van herstelwerkzaamheden ondernomen ter bestrijding van erosie en uitholling van de bodem.

De top is tegenwoordig via een elektrische tandradbaan het hele jaar toegankelijk; de toegang met auto's, campers en overige motorvoertuigen is verboden. Dankzij de van panoramische ramen voorziene trein met de naam "Panoramique des Dômes" bent u binnen 20 minuten op de top. Uit de trein heeft u een prachtig uitzicht over de 80 vulkanen die de Auvergne telt. De vulkanen lopen over een lengte van 60 kilometer in een lijn van Noord naar Zuid en vormen de "Keten van de Puys".

De toegang met de fiets is aan strenge regels gebonden. Alleen bij officieel georganiseerde fietsevenementen mag de Puy de Dôme worden opgefietst.

 

Panoramique des Dômes

Vindt u deze foto leuk ?

Panoramique des Dômes

Wandelen

Dappere wandelaars kunnen de Puy de Dôme te voet bedwingen (ca. 45 minuten), via de chemin des Muletiers (vertrekpunt Col de Ceyssat, op vijf minuten rijden van het station waar de trein vertrekt).

Ook kunt u met de trein naar de top worden gebracht en te voet afdalen (ca. anderhalf uur om weer naar uw voertuig af te dalen).


Praktische tip

Vertrek om de 40 minuten in het seizoen en om de 20 minuten in juli/augustus.

Bij het station van vertrek is een winkeltje en een snackbar. Op de top treft u behalve een winkeltje, een cafetaria en een gastronomisch restaurant (Le 1911) aan, waar u op hoog niveau kunt tafelen.

Vanaf de top lopen tal van wandelpaden voor trektochten of voor een rondje om de top, zodat u van het uitzicht en de omringende vulkanen kunt genieten.

www.panoramiquedesdomes.fr

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums