.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Moulins in de Bourbonnais

Vanaf de XVe eeuw, toen het de hoofdstad was van de Bourbounnais, het grootste hertogdom in Frankrijk, heeft Moulins een "art de vivre" en een smaak voor mooie dingen behouden: het beroemde triptiek van de 'Vierge en gloire" van de Maître de Moulins, zijn voormalige kasteel "Mal Coiffé", zijn huis Anne de Beaujeu in Italiaanse Renaissance stijl, de oude wijk met vele herenhuizen en meerkleurige bakstenen, waaronder het opmerkelijke Maison Mantin. U moet vooral ook het Centre national du costume de scène et de la scénographie, het Centre de l'illustration, le Jacquemart en de Chapelle de la Visitation bezoeken, die de culturele roeping van deze stad van kunst en geschiedenis bevestigen.
Moulins ... Allier
Moulins ... Allier

Het rijke verleden van Moulins

Vanuit zijn burcht in Bourbon-l'Archambault begint Aymar, de eerste heer van Bourbon, in 950 rustig te bouwen aan zijn "keizerrijk" of eigenlijk zijn hertogdom. De monniken van de abdij van Souvigny nemen zijn een deel van beroemdheid. De heren, zijn nazaten, worden inderdaad hertogen: eerst in Souvigny, dan in Moulins waar het hertogdom van de Bourbon, voordat het wordt geannexeerd door het Koninkrijk Frankrijk door François I, onder Anne de Beaujeu zijn hoogtepunt bereikt. In de tijd van de Italiaanse oorlogen bracht haar broer Italiaanse artiesten naar Frankrijk, die de eerste architecturale en beeldhouwkundige elementen uit de Renaissance meebrachten. Zo'n vijftig jaar laten komen de Bourbons sterk terug... voor twee eeuwen.

 

Erfgoed van Moulins

Moulins heeft vele herinneringen uit zijn gouden tijd behouden: het beroemde triptiek "Vierge en Gloire" van de Maitre de Moulins, de "Mal Coiffé", het voormalige hertogelijke kasteel, het huis Anne de Beaujeu in Italiaanse Renaissance stijl en de oude wijk met een unieke charme, met de vele herenhuizen van meerkleurige baksteen die langs de straten en boulevards staan terwijl het carillon van de Jacquemart de uren aangeeft.

 

CNCS

Vindt u deze foto leuk ?

CNCS

Niet te missen

U mag ook een bezoek aan het Centre de l'Illustration niet missen, of het Musée de la Visitation, die de culturele roeping van deze stad van kultuur en geschiedenis bevestigen; daarna koopt u chocolaatjes, de beroemde "palets d'or" bij Sérardy voordat u een glaasje drinkt in het Grand Café waar Gabrielle Chanel de bijnaam Coco kreeg door er te zingen voor de officiers uit de wijk Villard, waar nu het nieuwe Centre National du costume de scène et de la scénographie is gevestigd.

Rond de stad behoudt de Bourbonnais met zijn  landschap een ouderwetse charme die nog maar zelden te vinden is in Frankrijk: een landschap van hagen en weilanden, zacht glooiend, een land met water en kleine eikenbossen die de stad omringen.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums