.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Moulin Richard de Bas

De papiermolen Richard de Bas en het museum liggen in de buurt van Ambert, midden in het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez. Ontdek de vervaardiging van papier in een historisch monument waar ambachtslieden al ruim 700 jaar met de hand papier maken. Een uitzonderlijke plek die creatie en geschiedenis combineert!

Moulin Richard de Bas
Moulin Richard de Bas

De molen werd in 1941 gerestaureerd door Marius Péraudeau en was het eerste 'levende' museum in Frankrijk. De papiermolen draait nu nog op volle toeren en produceert 200 à 300 handgemaakte vellen papier per dag volgens de traditionele ambachtelijke methode uit de vijftiende eeuw.

 

Er worden verschillende soorten papier gemaakt, afhankelijk van het seizoen: wit, gekleurd, gespikkeld, gebloemd of aquarel, gemaakt van linnen, hennep of katoen. Elke papiersoort heeft een eigen gebruik: de restauratie van zeldzame boeken, voor schone kunsten, uitnodigingen of menu's, en zelfs lampenkappen en schilderdoek.

 

Rondleiding door de papiermolen

De rondleiding met uitleg begint in de rustieke woning waar meester-papiermaker Richard de Bas woonde. Vervolgens komt u meer te weten over het maken van papier, van de uitvinding van papier door de Chinezen in de derde eeuw voor Christus tot heden.

 

Rondleiding door de papiermolen
Rondleiding door de papiermolen
Nu u dit weet, betreedt u de kern van de molen om het maken van het papier te zien (en te proberen!): het bereiden van de papierbrij, het verdelen van de vezels over een houten frame, drukken en drogen.

 

Vervolgens vindt u in de boetiek unieke cadeaus en souvenirs: briefpapier, tekenpapier, notitieboekjes, ... Na het bezoek wandelt u door de tuinen waar de bloemen worden geplukt voor het bloemenpapier dat Richard de Bas zo beroemd maakte. Later maakt u een wandeling op het Papermakerspad door het dal van de beek de Lagat, waar nog andere molens te zien zijn (ongeveer 2,5 uur).

 

Meer informatie

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums