.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Michelin, een industrieel epos in het hart van de Auvergne

Michelin en het "michelinmannetje", Bibendum voor de vrienden, zijn veel meer dan zomaar een bandenmerk. Voor de Fransen, en vooral voor de inwoners van de Auvergne, is Michelin een onuitputtelijke bron van trots. Het succesverhaal van een multinational die al meer dan 100 jaar gesteund wordt door een volledige regio.

Bibendum
Bibendum

Michelin is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van luchtbanden en is algemeen bekend op alle continenten. Dat komt omdat het bedrijf, dat aanvankelijk rubberballen produceerde, aan de basis ligt van tal van uitvindingen en goede ideeën die een plaats gekregen hebben in ons dagelijkse leven: demonteerbare luchtbanden voor fietsen (1891), de wegenkaart (1905), de radiaalband, de toeristische gids… Een groot aantal producten die te maken hebben met de auto en de charmes van de weg.

 

In Frankrijk is "Michelin" ook een soortnaam geworden, die van de gastronomische gids, waarvan de adviezen als referentie beschouwd worden en die bekend is om de beoordeling aan de hand van sterren. Daarbij is het summum voor een chef-kok de hoogste beoordeling in de wacht te slepen, namelijk 3 sterren, en, nog moeilijker, die beoordeling elk jaar opnieuw te behouden. Deze Rode Gids bestrijkt tegenwoordig tal van Europese landen.

 

Michelin en Clermont-Ferrand

De geschiedenis van Michelin is ook die van Clermont-Ferrand. In de hoofdstad van de Auvergne wordt het landschap gekenmerkt door het doen en laten van het bedrijf, dat tot 30 000 werknemers in dienst gehad heeft. De Michelin-wijken waren arbeiderswijken die door de maatschappij werden gebouwd om haar werknemers een onderkomen te verschaffen. In het in 1911 opgerichte Marcel Michelin-stadion vinden de thuiswedstrijden plaats van het plaatselijke rugbyteam, ASM Clermont Auvergne. De testhellingen, een soort van glijbanen van 30 meter hoog om banden te testen, zijn nog altijd zichtbaar.

 

L'Aventure Michelin
L'Aventure Michelin

L'Aventure Michelin

Om deze lange en rijke geschiedenis te doen herleven, heeft onlangs in Clermont-Ferrand een museum de deuren geopend: "l’Aventure Michelin". In de collecties van dit museum vindt u representatieve stukken voor alle producties van Michelin sinds 1889, waaronder ook een elektrische auto uit 1899, vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, enz. U zult kennismaken met de fasen van de productie van luchtbanden en met de ontwikkeling van de beroemde mascotte Bidendum.

Opmerking: alle borden, diavertoningen en spelen tijdens het bezoek zijn in het Engels, net als de audiogids.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums