.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Le "Centre national du costume de scène" (toneelkostuum museum)

Het "Centre national du costume de scène et de la scénographie" (CNCS) is de eerste structuur in Frankrijk en in het buitenland die geheel gewijd is aan toneelkostuums en decors. Het doel hiervan is het behoud, het onderzoek en de het tot recht laten komen van een erfenis van meer dan 10 000 theater-, opera- en balletkostuums en meerdere elementen van machines of toneeldecors. Het CNCS is gevestigd in een gedeelte van de wijk Villars, de oude cavaleriewijk uit het einde van de XVIIIe eeuw die als historisch monument is geklasseerd.

Le CNCS
Le CNCS

Een uniek bezoek aan Moulins

In de wijk Villars is sinds juni 2006 het Centre national du costume de Scène et de la scénographie gevestigd.

Het gebouw, een historisch monument, is onderdeel van een site van ongeveer vier hectare langs de Allier. Het CNCS conserveert een prestigieuze collectie van 10 000 toneelkostuums, uitgeleent door drie grote instituten, : de Bibliothèque nationale de France, de Comédie-Française en de Opéra national de Paris of via schenkingen van de Fondation Noureev, theaterkostuumntwerpers (Christian Lacroix, Frank Sorbier), theatergezelschappen (les Carnets Bagouet, Régine Chopinot, Jean-Marie Villégier, Odile Duboc), artiesten of hun familie (Jacqueline François, Régine Crespin).

 

De restauratie door de "Monuments historiques" en door Jean-Michel Wilmotte  biedt specifieke opslagruimtes voor conservering, ruimtes voor tijdelijks tentoonstellingen (1 000 m²) , een documentatiecentrum en een atelier voor textielrestauratie.

 

kostuums CNCS

Vindt u deze foto leuk ?

kostuums CNCS

Elk jaar worden twee grote kostuumtentoonstellingen geprogrammeerd, die de rijkdom van de collectie benadrukken. De documentatie rond de kostuums (tekeningen, foto's van het toneel en de artiesten, programma's, boekjes enz.) getuigt van deze uitzonderlijke opvoeringen, waarvan de kostuums afkomstig zijn.
Elke tentoonstelling van het CNCS wordt begeleid door pedagogische workshops om de beroepen en de kunst van het theater meer bekendheid te geven. Deze activiteiten worden het hele jaar door gepresenteerd.

 

Het CNCS is het eerste museum ter wereld dat gewijd is aan kostuums en toneeldecors. Het bezit een prestigieuze collectie van bijna 10.000 kostuums!

Als de laatste voorstelling voorbij is, worden de kostuums van de Opera van Parijs en de Comédie Française overgebracht naar het CNCS voor een tweede leven. Het museum is gevestigd in een voormalige cavaleriekazerne uit het einde van de 18e eeuw. Er worden wisseltentoonstellingen gehouden en vanaf 2014 biedt het plaats aan een permanente tentoonstelling gewijd aan Rudolf Noerejev.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums