.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

La Chaise-Dieu

De abdijkerk van La Chaise-Dieu, een kathedraal midden in het dorp en zijn bekende muziekfestival hebben de stad beroemd gemaakt.

De indrukwekkende abdijkerk La Chaise-Dieu
De indrukwekkende abdijkerk La Chaise-Dieu

De oprichting van de abdijkerk

Toen Robert de Turlande in 1043 de monniken van Brioude verliet op zoek naar een ander leven, installeert hij zich op deze granietvlakte, op 1 082 m hoogte. Dit is het begin van de Casa Dei (Huis van God)...
Al gauw heeft Robert de Turlande honderden aanhangers en sticht in 1050 een Benedictijner klooster, dat al snel een abdij wordt met vele vestigingen, over heel Europa.

 

Robert de Turlande, een onvermoeibare en onuitputtelijke liefdadigheidswerker, wordt in 1070 heilig verklaard tot Sint Robert, slechts drie jaar na zijn dood. Drie eeuwen later wordt een voormalige monnik van de Chaise Dieu paus onder de naam Clément VI. Hij was sterk gehecht aan zijn abdij en wilde er worden begraven, in een abdijkerk die zijn rang waard was.

 

Het koor en het fresco
Het koor en het fresco

Een verbluffend bouwwerk

De bouw van de huidige gotische kerk is begonnen in 1344, onder de orders van de bouwmeester van het Pauselijk paleis in Avignon, in opdracht van dezelfde Clément VI. De voorgevel, de torens en de Tour Clémentine maken deel uit van de verdediging. Van dit glorierijke verleden is een opmerkelijk erfgoed overgebleven, dat door de tijd heen in zijn waarde is hersteld en nu het prestigieuze Festival de Musique de La Chaise Dieu herbergt, in 1966 gesticht door de Hongaarse pianist Georges Cziffra.

 

Kom vooral ook de Danse Macabre bewonderen, een verbazingwekkende muurschildering uit de XVe eeuw, de prachtig gebeeldhouwde koorstoelen met wandtapijten, meesterstukken uit de weefkunst van het begin van de XVIe eeuw, die de graftombe van Clément VI (1353) in het koor van de abdijkerk omringen.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums