.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Kaasroute van de Auvergne

Het midden in Frankrijk gelegen Auvergne is een heus kaasland! Op geen zichzelf respecterend kaasplankje mogen een of meer kazen uit deze streek - die vijf AOP-kazen (beschermde herkomstbenaming) telt - ontbreken.

Kazen voor elke smaak
Kazen voor elke smaak

Auvergne is de streek in Frankrijk die het hoogste aantal AOP-kazen heeft, een garantie voor authenticiteit en hoge kwaliteit. De Auvergne verzorgt een kwart van de productie van Franse AOP-kazen. Meer over deze sterren in de kaaswereld:


Bleu d'Auvergne

Chefs over de hele wereld gaan voor deze sterke schimmelkaas, gemaakt van rauwe melk van koeien die grazen in de weiden van de Cantal en de Puy-de-Dôme. Na vijf weken rijpen is deze romige kaas klaar voor gebruik.

 

Saint-Nectaire

Kaas en kuuroord in de bergen van de Sancy dragen dezelfde naam. De saint-nectaire is de koning der kazen in de Auvergne: jaarlijks produceren 250 kaasmakers meer dan 6000 ton boerenkaas. Zowel de boeren- als de fabriekskazen rijpen op stro, waaraan deze kaassoort de hazelnootachtige smaak dankt.

 

De AOP-kazen van de Auvergne
De AOP-kazen van de Auvergne

Cantal

Er bestaan drie soorten cantal: jong (jeune), belegen (vieux) en jong belegen (entre-deux). De kaas wordt gerijpt in voormalige spoortunnels in de bergen van de Cantal. Het is een van de favoriete kazen van de Fransen.

 

Salers

Deze kaas ontleent zijn naam aan het schattige dorpje in het hart van de Cantal. De kaas van Salers wordt gemaakt tussen april en november, voornamelijk van melk van salers-koeien. Na twee jaar rijpen krijgt deze zeldzame kaas een bijna fruitige smaak.

 

Fourme d'Ambert

Fourme d'Ambert was zeer in trek bij de Galliërs. Het is een van de oudste Franse kazen die op traditionele wijze bereid wordt in de bergen van de Livradois-Forez. Romig en glad, een milde schimmelkaas in een unieke cilindervorm.

 

Behalve deze AOP-kazen produceert de Auvergne ook de gaperon, de carré d'Aurillac, de tomme de Rochefort en andere kaassoorten.

 

Salerskaas maken op de boerderij
Salerskaas maken op de boerderij

Ontdek de Kaasroute van de Auvergne

Volg de borden 'Route des Fromages' (Kaasroute) en benut al uw kansen om onderweg diverse kaassoorten te proeven op de boerderij of in de fabriek. U krijgt een uitgebreide uitleg over alle stappen van het kaasmaken, van het melken tot het proeven!

Ga voor meer info naar www.fromages-aop-auvergne.com (in Engels en Frans)

 

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums