.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share
Salers-koeien vlakbij Puy Mary
Salers-koeien vlakbij Puy Mary

Kaas uit Salers

Salers is de enige boerenkaas in de Cantal met een herkomstbescherming (AOP) en waarvan de productie aan zeer strenge regels gebonden is. De kaas dankt een groot deel van zijn smaak aan de traditionele bereidingswijze. Een bijzondere, authentieke kaassoort.

Op het eerste gezicht lijkt de salers op de cantal of de laguiole. Qua soort hebben ze inderdaad veel overeenkomsten en tegelijk ook veel verschillen. De salers bestond al in de Gallo-Romeinse tijd. De kaas draagt de naam van zijn geboortedorp en is de enige AOP-kaas (herkomstbenaming toegekend in 1961) die alleen op boerderijen en slechts in het seizoen vervaardigd wordt.

 

De productie van de Salers-kaas
De productie van de Salers-kaas

Het productieproces van de Salers-kaas

Het maken van een salers duurt lang en vereist een serieuze vakbekwaamheid. Een nauwgezette methode, waarbij het instinct en de precisie van de kaasmaker van groot belang zijn. ‘We hebben nog nooit een kaasmaker op de tijd zien letten’ zegt men gewoonlijk in de vulkanische Cantal, de Cézallier en de Monts Dore, waar de salers alleen maar gemaakt wordt tussen 15 april en 15 november, volgens strenge voorwaarden.

Het gevolg is dat de koeien alleen maar gras eten tijdens de kaasperiode. Hun melk is vol en geurig. Na het melken (twee keer per dag) wordt de melk overgebracht naar de beroemde ‘gerle’, een houten kuip waarin de ontwikkeling van de bijzondere smaak al begint. Vervolgens duurt het kaasmaken drie dagen. De kazen mogen minstens drie maanden rijpen in een kelder. De kaas, van al met al zo’n 40 kilo, wordt beoordeeld op zijn dikke gouden korst met rode en oranje vlekken en de ivoorkleurige kaaskleur. Een licht grassige, fruitige melksmaak, en hoe ouder de kaas (tot twee jaar), hoe pittiger de smaak.

 

AOP Salers kaas
AOP Salers kaas

Gerechten en wijn uit Salers

Fijnproevers combineren de salers met een handje rood fruit of een lepel jam, en een wijn die licht genoeg is om de smaak van de kaas tot ontwikkeling te laten komen – een côte d’auvergne bijvoorbeeld, of een rode sancerre, saumur-champigny… Nog geen honderd boeren produceren jaarlijks 1.100 ton salers. De kaas is dus vrij zeldzaam, de prijs in zekere zin ook…

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums