.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Jacobsweg

De etappes in de Haute-Loire, het zuiden van de Auvergne, vanuit de stad Le Puy-en-Velay, vallen onder de meest verrassende trajecten van deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In Le Puy begint de beroemde 'Via Podiensis' uit de 10e eeuw. Beschikt u over meer tijd, bezoek dan tijdens uw vakantie de meest symbolische historische plaatsen langs deze weg.

Le Puy-en-Velay, Parijs, Arles en Vézelay hebben alle vier gemeen dat ze vertrekpunten naar Santiago zijn. Het bijzondere van de in Le Puy-en-Velay beginnende ‘Via Podiensis’ is echter dat het de oudste Jacobsweg van Frankrijk is, gelopen door bisschop Godescalc in het jaar 951.


Le Puy-en-Velay
Le Puy-en-Velay

GR65: 134 kilometer in de Haute-Loire

De classificatie van sommige stukken van deze weg, de kathedraal en het Hôtel-Dieu (gasthuis) van Le Puy-en-Velay als UNESCO-werelderfgoed eind december 1998, heeft deze Jacobsweg van 1.509 kilometer lang - ook wel Via Podiensis genoemd - in het nodige voetlicht gezet.

De GR65 beslaat 134 kilometer in de Haute-Loire, departement in het zuidoosten van de Auvergne. Deze langeafstandsroute doorkruist Le Tracol, Montfaucon, Tence, Saint-Jeures, Araules, Queyrières, Saint-Julien-Chapteuil, Saint-Pierre-Eynac, Saint-Germain-Laprade, Brives-Charensac, Le Puy-en-Velay, Saint-Privat-d'Allier, Monistrol-d'Allier, Saugues, La Clauze.

De etappes van de 'Saint-Jacques' in de Haute-Loire vallen onder de meest verrassende trajecten van de pelgrimsroute en vormen een uitstekende reden om dit mythische pad te ontdekken.

 

Op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella
Op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Enkele tips alvorens de tocht te beginnen

- Accommodatie: reservering van accommodatie is voor groepen vereist (in elk seizoen). Voor individuele wandelaars wordt reserveren 12 tot 24 uur voor aankomst sterk aanbevolen.

- Etappes: over het algemeen loopt u niet meer dan 25 à 35 kilometer per dag. Pas uw trajecten aan op hoogteverschillen. Let op: u bent pas echt 'op tempo' na een dag of 3-5. Vertrek op zomerse dagen zo vroeg mogelijk.

- Training: oefen voor uw vertrek in het lopen met een zware rugzak. Er zijn ook andere oplossingen voor uw bagage: vraag bijvoorbeeld aan uw gastheer of hotelhouder of hij uw bagage naar uw volgende overnachtingsadres wil vervoeren.

- Wandelgidsen: de GR65 staat beschreven in drie gidsen van de Franse Wandelfederatie. Le Puy-en-Velay / Figeac (ref. 651).

- Uitrusting: zorg voor comfortabele, lichte, waterafstotende schoenen (liefst niet al te nieuw) met hoge schacht voor extra steun en degelijke profielzolen voor een goede grip (klasse B). Onderschat de kwaliteit van uw sokken niet! Kies een rugzak op basis van de lengte van uw tocht, uw lichaam en uw draagcapaciteit: tussen 10 en 12 kilo voor een man en 8 à 10 kilo voor een vrouw.

 

Meer informatie

Compostel'Bus

De Compostel'Bus is de ideale manier voor wie het parcours op een rustige manier wilt verkennen, met dagelijkse haltes langs de Jacobsweg, van Puy-en-Velay tot Conques (april tot oktober). Start of stop waar u zelf wilt!

 

Meer informatie vindt u op de website van het VVV-kantoor van Puy-en-Velay

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums