.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share
Een piramide in het landschap
Een piramide in het landschap

De Puy Mary: De piramide van de Auvergne

De vulkaan de Puy Mary is een Grand Site de France. Deze vulkanische piramide trekt jaarlijks ongeveer 600.000 bezoekers. Vanaf de top van de Puy Mary is het uitzicht op de Auvergne fantastisch.

Europa’s grootste vulkaan

De Puy Mary is niet de hoogste berg in het Cantalgebergte. In dit gebergte ontbreekt het niet aan reuzen: de Puy du Rocher (1.813 meter), de Peyre Arse (1.806 meter), de Puy Brunet (1.806 meter) en de Puy Griou (1.690 meter). Om het over de Plomb du Cantal (1.855 meter) maar niet te hebben. Deze laatste steekt uit boven de meest uitgestrekte stratovulkaan van Europa (2.700 vierkante meter).

 

Cantalgebergte
Cantalgebergte

De top beklimmen

De Puy Mary van ‘slechts’ 1.783 meter hoog heeft de vorm van een piramide. Een symbool van de kracht en de vorstelijkheid van de bergen van de Hoge Auvergne. Deze ‘totem’ trekt jaarlijks rond de 600.000 bezoekers die het hoogteverschil van 200 meter moeiteloos trotseren tussen de pas van Peyrol, waar zich de altijd goed gevulde parkeerplaats bevindt, en de top. Deze plek is zo vaak betreden dat de top van de vulkaan op een gegeven moment schade opliep door slijtage.

 

De plek valt tegenwoordig onder de Grands Sites de France. Een bewegwijzerd en bestraat pad leidt naar een panoramawijzer. Vanaf dit punt aanschouwt u een van de mooiste vergezichten van heel Frankrijk. Bovenop de vulkaan strekt bij helder weer het uitzicht tot aan de Mont Blanc. De nabije omgeving spreekt echter meer tot de verbeelding, in het bijzonder het uitzicht op de Puy Griou en de Plomb de Cantal en de zeven valleien die rond de top geschaard liggen: de rivieren de Santoire, de kleine Rhue, de Mars, de Maronne, de Aspre, de Bertrande en de Jordanne zijn allen gescheiden door smalle, uiteengaande kapen waardoor een uniek landschap ontstaat.


De Puy Mary bestaat uit opeengehoopte lagen van gestolde lava. Gletsjererosie gaf de opmerkelijke vorm (van het soort ‘horn’) aan de berg. De naam Puy Mary (‘puech Maria’ in het Occitaans), komt van Marius, volgeling van de heilige Austremonius, de eerste bekeerder van de Hoge Auvergne. Marius leefde in de derde of vierde eeuw na Christus, zijn relieken worden bewaard in de basiliek van Mauriac.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums