.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Cantalkaas

De cantal is de beroemdste kaassoort van de Auvergne. Hij heeft een beschermde herkomstbenaming (AOP). Deze kwaliteitskaas heeft een rijk gevarieerd smaakpalet en bevestigt met kracht zijn oeroude wortels in de Cantal.

Cantal – een kazenstreek

Hoe hebt ù uw cantal het liefst? Jong en zacht van smaak, een ivoorkleurige kaas met dunne korst? Jong belegen met goudgele korst en de tot ontplooiing komende kenmerkende smaak? Of oud, na een jaar van rijping, met een dikke donkere korst en een pittige, bijna pikante smaak? Ieder zijn of haar cantal. Hierin zit juist de kracht van de cantal, de oudste kaas van Frankrijk die al sinds de oudheid geproduceerd wordt en waar Plinius de Oudere in de eerste eeuw van onze jaartelling al lof over sprak.

 

De cantal: beroemdste kaas uit de Auvergne
De cantal: beroemdste kaas uit de Auvergne

De cantal staat op de tweede plaats in de Top 10 van de Franse AOP’s door de grote productie. Er wordt per jaar ongeveer 19.000 ton cantal geproduceerd. De kaas is op elk kaasplateau aanwezig. 90% van de Fransen kennen deze kaassoort goed en één op vier eet minstens eens per jaar cantal.

 

Een product dat steeds verbeterd wordt

In 2007 hebben de cantalboeren kwaliteitsnormen opgesteld ter verbetering van het product en om de consument meer duidelijkheid te geven. Binding met het herkomstgebied, melkveevoeding, fabricatiemethodes en rijptijd. Want de bijzonderheid van de cantal ligt in het feit dat het zowel een boerenkaas als een fabriekskaas is, van rauwe melk of gepasteuriseerd, maar steeds gemaakt volgens een eeuwenoude vakkennis die meer dan ooit gewaarborgd is door deze nieuwe normen.

 

Een kaas van 43 kilo is gemaakt van 400 liter melk, afkomstig uit de omgeving van herkomst. Er zit 33 uur werk in zo’n kaas. Een jonge cantal rijpt 30 à 60 dagen, een jong belegen 90 à 210 dagen en meer dan 240 dagen zijn nodig om een oude cantal te krijgen. De kazen rijpen vaak in oude spoortunnels, daar krijgt de kaas zijn specifieke karakter, zijn smaakpalet en het verbazingwekkende vermogen om zich op alle smaken aan te passen. De kaas is op z’n lekkerst in de herfst en in de winter, als hij gemaakt is van grasmelk, en in combinatie met een kloek glas rode loirewijn.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums