.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share

Aurillac, bruisend bergstadje

Aurillac ligt aan de voet van het Cantalgebergte. Het stadje ligt als lava langs de Jordanne gevlijd, ver van snelwegen en de drukte van de grote steden. De hoofdstad van de Hoge Auvergne laat zich lezen als een open boek.

Festival d'Aurillac

Vindt u deze foto leuk ?

Festival d'Aurillac

Festival d'Aurillac

De beste periode om Aurillac te bezoeken is het derde weekend van augustus, wanneer de straten tot leven komen ter gelegenheid van de grootste internationale Festival van het Straattoneel, waar meer dan 25.000 bezoekers op afkomen! Dit boeiende festival brengt performers uit de hele wereld samen in deze stad in de Cantal. Een ideale manier om het erfgoed van Aurillac te ontdekken.

Het verleden heeft sporen achtergelaten

Aurillac is een stad die zich leent voor ontdekking. De stad geeft via een dwaaltocht door smalle steegjes, portieken en kerken de geheimen uit zijn verleden prijs. Vanaf de burcht Château Saint-Etienne, die in een van zijn vleugels het Vulkaanmuseum huisvest, is het uitzicht over de stad prachtig. Om echt een goed beeld van het leven in deze bergstad te krijgen, is een tocht door de oude wijken van harte aan te raden.

De negende-eeuwse benedictijner abdij Saint-Géraud vormde de oorspronkelijke stad. De ommuring laat zich op sommige plekken in de stad nog raden, zoals in de bocht van de Rue du Collège. Aurillac breidde zich tot de twaalfde en dertiende eeuw uit tot aan de Place d’Aurinques en de oever van de Jordanne. Vervolgens werden beide rivieroevers volgebouwd tot aan La Châtaigneraie, een streek in de richting van de Languedoc en de Quercy. Deze ontwikkelingen zijn af te lezen aan het straatbeeld van Aurillac: hier een middeleeuws huis, daar een herenhuis uit de vijftiende eeuw, verderop een natuurstenen uitkijktoren…

 

Niet te missen

Oude gebouwen worden moeiteloos opgenomen tussen moderne gevels en zijn niet altijd op het eerste oog waar te nemen. Geheime doorgangen buiten de winkelstraten, zoals de Impasse de la Barbantelle waar nog resten van de oude stadsmuren te zien zijn en de Cour de Noailles met oude vakwerkhuizen in de Rue Arsène-Vermenouze. Aurillac herbergt ook de nodige bijzonderheden. De zwarte madonna in de kerk Notre-Dame-aux-Neiges is er één van. En ook de trompet van de hugenoten die bewaard wordt in de prachtige kapel Chapelle d’Aurinques, een souvenir aan het beleg van de stad in 1581.


Salers
Salers

Specialiteiten van Aurillac

De inwoners van Aurillac zijn levensgenieters. Zoals gebruikelijk in de bergen wordt er ‘degelijke kost’ geserveerd. Het plaatselijke menu bestaat uit de onvermijdelijke ‘truffade’, de minder bekende ‘pounti’, ‘tripoux’, koude vleeswaren en gevulde kool. Wat de salers betreft: deze mahoniebruine koe die de bergweiden afgraast, produceert mals vlees dat op vrijwel elke kaart van elk restaurant in de stad prijkt. Om de culinaire hoek niet meteen te verlaten: de Cantal is als enige departement in Frankrijk met vijf AOC’s een kaasdepartement bij uitstek, met salers en cantal als toonaangevers.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums