.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share
Château de Chareil-Cintrat
Château de Chareil-Cintrat

Allier: een interessante geschiedenis, een opmerkelijk erfgoed, een veelvoud aan kastelen

De Allier is een streek van geschiedenis en cultuur en onderscheidt zich door zijn 574 kastelen en herenhuizen, meer dan 300 godsdienstige gebouwen waaronder een aantal Romaanse sieraden en de vele "grote" en "kleine" musea:
in Moulins, het Centre national du costume de scène (nationaal centrum voor toneelkleding), Centre de l'illustration (centrum voor illustratie), musée de la visitation (museum van Visitatie), Maison Mantin; in Vichy, het Musée de l'opéra (operamuseum) en Musée des Arts d'Afrique et d'Asie (museum van Afrikaanse en Aziatische kunst), zonder te vergeten in Lapalisse het Musée d'art brut (museum van primitieve kunst).

Kasteel van de hertogen van Bourbon ... Montluçon
Kasteel van de hertogen van Bourbon ... Montluçon

De geschiedenis

De geschiedenis heeft in de Allier een opmerkelijk erfgoed nagelaten. In feite al sinds de oudheid, waaraan het museum "Préhistorama" in Châtelperron ons bescheiden herinneren aan onze herkomst.


Recenter heeft de geschiedenis ons ook zijn saga's geleverd, met name die van de Bourbons : in de XVe eeuw, onder Anne de Beaujeu, was de Allier een tijd lang het politieke en koninklijke centrum van Frankrijk, de eerste plek waar de Renaissance uit Italië zichtbaar was. De kastelen zijn hier ongetwijfeld de indrukwekkendste sporen van: 574 kastelen en herenhuizen werden hier gebouwd, onder andere dat van Moulins waarvan nog slechts ruïnes over zijn, dat van Lapalisse dat opmerkelijk mooi bewaard is gebleven, dat van Montluçon, domein van Lodewijk II en dat van Bourbon-l'Archambault, de wieg van de Bourbon met prachtige resten.

 

Godsdienstige kunst

In Souvigny vormt de priorijkerk Saint-Perre et Saint-Paul, "de oudste dochter van Cluny", een bijzonder interessant geheel, die van Saint-Menoux en Châtel-Montagne mag u ook niet missen. De Romaanse kunst is bijzonder ontwikkeld: meer dan 300 religieuze gebouwen, 200 oude en 180 die geheel of gedeeltelijk dateren uit de XIIe eeuw, een serie opmerkelijke Romaanse kerken, in de stijl van de Berry, de Auvergne of de Bourgogne.

 

Musée Anne de Beaujeu ... Moulins
Musée Anne de Beaujeu ... Moulins

En de musea natuurlijk!

een overzicht van onze musea:  Musée Anne de Beaujeu en het maison Mantin in Moulins; maar ook : het CNCS en het centre de l'illustration; in Vichy het musée de l'opéra en het Musée des Arts d'Afrique et d'Asie zonder de kleine musea te vergeten die het volksgeheugen bewaren, zoals dat van "du lavage et du repassage" (het wassen en strijken) in Verneuil-en-Bourbonnais of het Electrodrome in Magnet.

 

De drie grotere steden, drie stijlen

Drie steden, Moulins, Montluçon en Vichy hebben ook hun historische sporen behouden. Vichy is een koorstad bij uitstek en bezit een bijzonder opmerkelijk historisch erfgoed dankzij Napoleon III, Art nouveau en Art Deco, georiënteerd op het kuurwezen. Montluçon is een meer industriële stad die zich heeft ontwikkeld aan de voet van het kasteel van de hertogen van Bourbon en zijn eerst middeleeuwse en later industriële centrum. Moulins bewaart in zijn centrum sporen van de koninklijke stad die het eens was.

 

Charroux
Charroux

Charmante dorpjes

Een hele serie kleine dorpjes met veel charme verbindt deze drie grote steden onderling. Charroux bijvoorbeeld, "mooiste dorp van Frankrijk", bezit een prachtige XIIe eeuwse kerk, gebeeldhouwde voorgevels uit de XVe en XVIe eeuw, een ronde contructie  met zijn  verleden als vestingdorp. Le Mayet-de-Montagne, een stukje Auvergne in de Bourbonnais, Verneuil-en Bourbonnais, een van de mooiste dorpjes in de Allier, Hérisson in het hart van het dal van de Aumance, Chantelle dat uitkijkt over de engtes van de Bouble, enz.

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums